GRATIS frakt på bestillinger over 700.- ☀️

Nirus eventyrlige matreise

Glødende interesse for god mat

51479935_10155865094371746_6301772588754403328_n.jpg
Niru Kumra sluttet i jobben for å satse på lidenskapen, som er mat. Hun fulgte bokstavelig talt drømmen.
I dag driver hun Masalamagic med sin nærmeste familie. De driver kursvirksomhet, catering og har sitt eget merke som nå finnes i over 950 butikker i hele Norge. Med en stor interesse og glede for mat, drømte Niru om å lage mat til og med når hun sov.

- Jeg hadde masse forskjellige drømmer, og da stod jeg alltid og laget mat. Og jeg trivdes jo så veldig med det, selv etter en lang arbeidsdag. Da barna var små og hadde lagt seg, kunne jeg gå inn på kjøkkenet å lage mat. Masse mat: Kaker, indisk snacks som tar litt tid. Og slik kunne jeg holde på … og da var jeg ikke sliten. Jeg fikk bare enda mer energi, sier Niru Kumra.

Det startet med matkurs, men ved å lytte til kundene å høre hva de ønsket ble det catering, indisk kokebok som fikk terningkast 6, blogg og i dag selger hun sitt egen indiske matserie med krydder, olje- og urteblandinger helt fra bunnen av. Hele den nærmeste familie jobber med å få indisk mat på norske fat; smakfull og sunn mat, som ikke trenger å være for sterk.

- Mye av hemmeligheten bak indisk mat ligger i måten krydder brukes. Ved å bruke dem på riktig måte og i riktig mengde, kan du lage himmelske retter. Jeg lærer bort å trylle med krydder, pleier jeg å si. Hvis du kan bruke krydder på riktig måte, så kan du trylle frem fantastiske retter av hva som helst, forteller Niru.

Masala betyr krydder eller en krydderblanding. I dag viser hun nordmenn magien i det indiske kjøkkenet, og visjonen er å gjøre indisk mat like vanlig som taco, pizza og pasta. Gleden av å trylle frem deilige smaker på kjøkkenet, den har Niru hatt siden barnsbein.

- Jeg begynte å lage chai. I india er det minste minimum for servering når du får besøk. Og hver gang vi fikk besøk, så insisterte jeg på å bli med på kjøkkenet å lage chai, sier hun.

277262_10151454765406746_1086925604_oETTERSPURT: Februar 2019 ble Nirus matserie Masalamagic tatt inn i Spar-kjeden og flere nye butikker. Nå er serien i over 950 butikker i Norge, og Niru og familien gleder seg til å passere 1000! Her finner du flere av Nirus spennende oppskrifter! Her finner du flere av Nirus spennende oppskrifter! Mat har hun laget siden hun var liten da de ikke brukte kokebøker eller oppskrifter, og lærte matlaging av å «henge i skjørtene» til sin mamma, bestemor, tanter og alle dem som kunne lage noe godt. Den første middagsretten laget hun i smug mens moren var på jobb.

- Da hadde jeg laget den selv, og trodde at hun kom til å bli sint. Så jeg gjemte den nesten litt bort. Da mamma kom hjem, så spurte hun: Jammen hvor kom dette fra? Nei, det var nabotanten som kom med en smaksprøve. Så smakte hun, og så sa hun: Mmm, men dette var jo godt! Da sa jeg at det var jeg som hadde laget det, og da trodde hun nesten ikke på det, sier Niru.

Niru Kumra er født i Punjab India, og kom til Fredrikstad som 8,5 år gammel jente.

- Jeg kom til Norge januar i 1977, og det var veldig kult. Vi hadde jo ikke snø i India og vi kom jo midt på svarte vinteren. Så da var det å være med på aking, være ute i snøen å ha snøballkrig. Og det var midt i blinken det for 8- og 9-åringer. Broren min var 9 år.

Gjennombruddet fikk Niru på skolekjøkkenet i 6. klasse, hvor hun ivrig lærte å lage norske kaker og velsmakende gjærbakst som hennes mamma ikke var kjent med. Men til tross for lidenskapen, valgte Niru å utdanne seg innen økonomi.

– På midten av 80-tallet var ikke kokkeyrket særlig stort eller kvinnevennlig da jeg skulle velge videre retning. Studieinspektør anbefalte det ikke for meg, og hun foreslo at jeg skulle studere språk. Jeg hadde ikke lyst til å bli lege i alle fall, som de aller fleste Indere tenker på som en god utdannelse.

Valget endte på økonomi og administrasjon før hun gikk videre til prosjektledelse på BI i Oslo og innovasjon på NTNU. Herfra jobbet hun som førstesekretær i kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet, prosjektleder i Nærings- og handelsdepartementet og senere i Agresso. Ved siden av jobb, stilte Niru alltid opp med Indisk matlagning til skoleavslutninger, tilstelninger og bursdager for de tre barna. Flere av foreldrene til klassekameratene var så begeistret for smakene, at de spurte om Niru kunne lære dem å lage indisk mat. Hun var ikke vanskelig å be, og startet med små matkurs for foreldre og lærere helt gratis.

- Jeg synes det var bare moro! Jeg har alltid vært glad i mat, og alltid stilt opp om det var en dugnad, sier Niru.

thumbnail_Niru 06 Under en sammenkomst, traff Niru en kvinne med interesse for drømmetydning. Da fortalte hun om alle drømmene hun har hatt om å lage mat. I tillegg hadde Niru alltid dagdrømt om å produsere sin egen chutney. Da sa drømmepsykologen:

- Disse drømmene betyr noe. Dette er et signal til deg om at du skal gjøre noe annet, sa kvinnen.

Niru drømte også at hun tok en krukke ut av et skap, med navnet Niru – ikke Nora. Da fortalte drømmetyderen at krukke betyr kvinnekraft. Da begynte hun å tenke på matreisen sin som startet i barndommen.

- Da tenkte jeg på hvorfor jeg får så mye energi når jeg lager ting. Da tror jeg det var tiden hvor ting åpnet seg for meg. Da jeg ble spurt om å lage et kurs for venner, så sa jeg ja. Vi hadde det så utrolig gøy, og jeg fikk så mange hyggelige tilbakemeldinger på oppskriftene. Folk sa, jøss dette ble jo perfekt!

Niru brukte hele den sommeren på å tenke. Kort tid etter holdt hun et kurs for noen lærere som mente at hun måtte sette opp en kursavgift, da kursene var populære. Det var dråpen som gjorde at hun registrerte firmaet i 2003. Ektemannen Sunil, som jobbet i Telenor, lagde en enkel nettside og allerede tre uker etterpå ble hun bedt til God Morgen Norge. Det skulle bli starten på en eventyrlig matreise.
Briljer på kjøkkenet
Rask frakt
Best i test (TV2 Hjelper deg)
Enkelt og godt