GRATIS frakt på bestillinger over 700.- ☀️

Kaju barfi

Indisk fudge

Opprinnelig fra den nordlige delen av India, er barfi en søt konfekt laget av sukker tilsatt til søtet kondensert melk og deretter kokt ned til et fast stoff. Uten tilsatt farge eller smak, ligner den søte desserten pakket snø. Navnet er et derivat av hindi-ord for snø. Det har ofte blitt sammenlignet med fudge gitt sin ekstreme søthet og konsistens. IMG_2646 Jeg har tidligere lært deg å lage barfi av kokos, nariyal ki barfi, mango barfi og av kikertmel, besan ki barfi. Fra tradisjonelt av ble melk og fløte brukt i dessert, barfi ble primært laget av melk som var kokt i flere timer til en tykk masse som blir kalt khoa. Denne massen brukes til å forme konfekt lignende biter i diamantform eller firkanter. Siden den nærmest ble seende ut som en snømasse, ble den kalt barfi (barf jaisi forkortet til barfi, det betyr som snø). Den lages i forskjellige smaker ved å tilsette krydder som kardemomme, safran gjerne nøtter som cashew, pistasjnøtter og mandler. I tillegg kan man gjøre den eksklusiv med sølvark som pynt. Dessverre var jeg tom for disse akkurat da disse ble laget. Så kommer regionale forandringer og ikke minst kokkens kreativitet til å lage nye smaker.

Barfi og mithai

Barfi og andre typer søtsaker, mithai, er laget uten egg og flere er gjerne uten melk, og med sukkerlake. Det gir ikke minst bedre holdbarhet. Da jeg lærte å lage indiske desserter av mamma, var målene i kopper og hvor mange ”tråder” sukkerlaken dannet. Jo mer sukkerlake kokes, desto flere tråder får du mellom fingrene. Det vil si at jeg ikke fikk antall minutter for koketid og hviletid etc. Du ser på fargen og kjenner på konsistensen, var ofte svaret. For deg som muligens aldri har sett eller smakt flere av disse dessertene, kan dette prinsippet naturlig nok ikke brukes. Jeg har derfor brukt mye tid på å finne riktige mål og minutter for koking, men husk at det varierer med type koketopp og utstyret som brukes. Jeg bruker som regel induksjon eller gass som begge er meget effektive og hurtigvirkende. Det er takket være erfaring fra kursene, at jeg ser hva folk vil lure på eller ha spørsmål om. Hører gjerne fra deg dersom noe er vanskelig å forstå, og det gjelder alle oppskriftene. Her er en kjempe enkel og meget god barfi av cashewnøtter.

KAJU KI BARFI // BARFI AV CASHEWNØTTER

250 g malte cashewnøtter

100 g sukker

100 ml vann

1 ss ghee

Kaju ki barfi

Fremgangsmåte:

  • Bland sukker og vann og kok opp. Når det begynner å boble, kok i 3 minutter. Kjennetegnet er at du tar en dråpe sukkerlake mellom tommelen og pekefingeren og ser hvor mange tråder som dannes mellom fingrene. Her skal det være en tråd.
  • Slå av platen og bland i malte cashewnøtter, det blir en litt klissete masse.
  • Ha på 1 ss ghee og bland alt sammen med hånden til en ”deig”.
  • Kjevle deigen forsiktig til en flat kake og del i ønskede biter.
Avkjøl og oppbevar i en lufttett boks.
Briljer på kjøkkenet
Rask frakt
Best i test (TV2 Hjelper deg)
Enkelt og godt