GRATIS frakt på bestillinger over 700.- ☀️

Detox your body

Energi i hverdagen

Høres dette ordet kjent ut? Det er i hvert fall i vinden og slår mot deg når du ser ukeblader og magasiner vifte med de lekreste forsidene og fristende overskrifter. Hva er egentlig detox? Jo, det er så enkelt som å rense kroppen for avfallsstoffer og sette i gang en sunn fordøyelse. Nå er ikke jeg noen ernæringsekspert eller kostholdsveileder, men opptatt av hva jeg spiser og hvorfor. Jeg snakker ut i fra min erfaring, interesse og eget utgangspunkt. Muligens er jeg litt mer opptatt av det enn vanlig :-) Her er et par punkter som kan følges for å holde fordøyelsen i sjakk, rense kroppen og få bedre energi. I løpet av en dag utsettes kroppen for flere påkjenninger, det setter seg i kroppen for eksempel i form av ubehag og smerter. Spesielt i mage og tarm.

Maten vi spiser

I dag er maten som dyrkes og det vi spiser påvirket av mange faktorer. Det er ikke like ”rent” eller næringsrikt som tidligere sies det. Min bestemor hadde mulighet til å få ferske grønnsaker rett fra åkeren og plukke det beste selv, i dag er det meste. Vegetarmat er lettfordøyelig og næringsrikt nok, vi spiser alt for mye kjøtt enn nødvendig. Folk som har dårlig tid tyr til prosessert mat og spiser på vei til og fra møter, det er viktig å sette seg ned og spise i fred og ro. Ikke ha støy, se på tv eller lese aviser. Tomat

Supermat

En del matvarer betegnes som supermat i dag, det er i prinsippet ingredienser som var en naturlig del av kostholdet i gamle dager. Et godt eksempel er tørkede bær, frukter, ur korn og frø.

Drikke

Vi (også jeg!) er blitt et folkeslag avhengig av te og kaffe. Koffein anbefales ikke i det hele tatt i en slik prosess, jeg har i det minste gått over til koffeinfritt og kun en kopp om dagen. Vann er klart det aller beste, kullsyreholdig drikke, juice og alkohol anbefales ikke. I følge Ayurveda, burde man drikke fruktmos; i dag kalt smoothie, fremfor juice siden alt fiber fjernes i fremstillingsprosessen. hjemmelaget smoothie med mango og jordbær

Faste

Her vet jeg det er mange kritikere, de påstår at da spiser man dobbelt så mye senere, men jeg har fastet i 30 år og mener at det programmeres i hodet. Hver mandag har jeg fruktdag, der jeg ikke spiser korn, salt, krydder og vanlige måltider. Det er flere måter å faste på, poenget er å gi tarmen ro og pause. Å fordøye maten er noe av det mest krevende for systemet vårt.

Yoga og meditasjon

Kroppen vår har en fantastisk evne til å skille ut avfallsstoffer, det skjer for eksempel gjennom urin, trening og svette. Her er yoga min favoritt siden du kan ta øvelser som både iverksetter systemet og fjerner slagg. I dag forbindes trening med raskt tempo, mye bevegelse, høy musikk og stor aktivitet. Med yoga kan vi oppnå samme og muligens bedre resultater uten at disse faktorene er tilstede, mens meditasjon er selvrefleksjon og harmonisk forening mellom kropp og tanker. Det krever disiplin og faste rutiner for å finne tid til selv og lade hjernen slik man lader en mobiltelefon.

Massasje

Ja, du leste riktig. Massasje brukes ikke bare til avspenning. Ved å massere på riktige punkter, hjelpes kroppen til å kvitte seg med slagg raskere. I India begynner man allerede med massasje for spedbarn, for å få en god blodsirkulasjon.

Tømming av magen

Dette er litt flaut å snakke om i vesten, men det er en av de meste naturlige funksjonene i kroppen vår. Er tarmen full av avføring, gir det ubehag og i verste fall smerter, dårlig matlyst, sure oppstøt osv. Det er dermed ekstra viktig å få i seg nok væske, fiber og allsidig kost.

Søvn

Det er absolutt nødvendig å gi kroppen nok søvn og hvile, om det ikke er rensende så er det en kilde til ny energi. I dag vil man ikke gå glipp av noen ting og ser med meg selv at det kan bli for lite søvn fordi man vil så mye. I lengden er det tappende for energi og mindre sårbar for sykdom og påkjenninger. Som alt annet har hvert individ forskjellig behov for søvn, de lærde sier vel minst 7 timer så kan man tilpasse sin alder, situasjon og livsstil. Jeg håper denne listen kan være nyttig og til hjelp dersom du trenger tips til egen innsats for energifyll i hverdagen.
Briljer på kjøkkenet
Rask frakt
Best i test (TV2 Hjelper deg)
Enkelt og godt