GRATIS frakt på bestillinger over 700.- ☀️

Den åttende dagen

På torsdag feiret vi den åttende dagen i Navratri, som kalles Durga Ashtmi. I flere delstater har man spesiell puja i alle ni dager. Puja er en bønn ritual utført avhinduer til å være vert, ære og tilbe en eller flere guder, eller for å feire åndelig en hendelse. Noen ganger kan det være til ære for eller for å feire tilstedeværelse av spesiell gjest, eller deres minner etter at de er død. Ordet Puja (Devanagari: पूजा) kommer fra sanskrit, og betyr ærbødighet, ære, hyllest og tilbedelse. Normalt utføres alle slags puja på tom mage, skal man være nydusjet og tilberede minimum halwa, utover det kan det være flere retter.

Pori

I Durga Ashtmi er det mest vanlig å ha halwa og pori, indisk festbrød som er fritert, oppskrift lenger ned i innlegget. Det lages ni fat og småjenter under ni år inviteres som "representanter" for gudinnene. I tillegg til et festmåltid gis gjerne en gave avhengig av personens ønske og budsjett. Jentene hilses velkommen, verten og alle som har fastet starter med å vaske føttene, binde et rødt bånd, "måli". Dette er som tegn på at alle har samme farge på blodet som binder menneskene sammen, og knytes på høyre håndledd. "Måli" anses også som beskyttelse og en velsignelse. En prikk i pannen med rødt pulver får man også. Sammen med familie medlemmer eventuelle gjester, tennes lys (ikke stearinlys men med veke og ghee) og alle takker for det gode i sitt liv, ber om tilgivelse hvis de har såret noen eller gjort noe etisk feil. Så hylles Maa Durga ved å si: JAI MATA DI. Da kan alle nyte det fantastiske måltidet (frokosten) sammen.


For å lage 12-15 pori trenger du :

100 gr. sammalt hvete fin

100 gr. hvetemel

½ ss semulegryn

½ ts salt

3/4 ts timianfrø

3 ss olje

1¼ dl vann

4 dl olje eller ghee til steking

Fremgangsmåte

  1. Ha mel, salt, semulegryn og eventuelt timianfrø i en bolle. Lag et hull i midten og bland i olje og væske til en deig. Dekk med et klede og la den stå 15-30 minutter.
  2. Kna deigen godt til den blir smidig, deigen kan lages i kjøkkenmaskin. Form til små boller og kjevle små, tynne lomper (6–8 cm i diameter). Smør gjerne kjevlen med litt olje slik at det blir lettere å kjevle.
  3. Frityrstek i varm olje eller ghee. Prøv å steke én pori først. Dersom den blåser seg raskt opp som en ballong er oljen/ghee varm nok. Vend den forsiktig én gang og ta den opp med en fiskesil eller tchalni. La oljen renne godt av ved å støtte silen inn til kanten av stekekaret.

Legg porien på kjøkkenpapir før servering slik at ytterligere overflødig fett kan absorberes. Pori kan brukes som helgefrokost eller som brød til festmiddag. Serveres som regel med kikerter, linser eller poteter. Det kan også serveres til frokost med halwa og chae. (trykk på navnene for å komme til oppskriftene). Hvis du vil lage vanlig chae, uten ingefær, er det bare å sløyfe den.

IMG_2811IMG_7941

Her har du da flere måter å bruke pori på. Masse lykke til :)

Briljer på kjøkkenet
Rask frakt
Best i test (TV2 Hjelper deg)
Enkelt og godt