Tilbehør

Fordeler med ingefær

Feb 22, 2022

Fordeler med ingefær

Ingefær er en rot i samme familie som gurkemeie og den har mange helsefordeler. I løpet av mine 14 år med kurs innen indisk mat, har jeg opplevd en meget stor interesse for indisk krydder og dets helsebringende effekt. Da min kokebok ”Indisk mat på norske fat” kom ut i 2004, ble dessverre en del av slike tips tatt ut fordi det hørtes litt for spesielt ut og på grunn av kvakk salve loven.

Denne roten er et av de mest brukte blant krydder i indisk kjøkken. Den bør skrelles før bruk og kan syltes, tørket og knuses til pulver, raspes eller lages til juice for å blande i drinker og chai. Den motvirker forkjølelse, er en god antioksidant, har en antiinflammatorisk effekt, motvirker kvalme, forbedrer blodsirkulasjonen, varmer og styrker kroppen under feber og betennelser. Disse gamle indiske kjerringrådene er blitt mer kjent her hjemme i senere tid, men jeg har vokst opp med de som en selvfølge i kalde norske vintre. Min far lærte meg tidlig å sylte ingefær og spiste gjerne det som tilbehør, bare skivet med Himalaya salt, sitron eller eddik på. For å sylte kan tynne skiver legges i et glass med eddik og de er spiseklare med en gang. I India får man fortsatt godteri med tørkede ingefær skiver dyppet i sukker og salt! Flere typer sukkertøy får man også med ingefær og honning.

Fordeler med ingefær

I varmt klima skal man derimot ikke overdrive bruken av ingefær. Her er en ayurvedisk ingefær te som reduserer vekt, styrker metabolismen og bidrar med C-vitamin på grunn av sitron, renser blodet, fjerner avfallsstoffer og styrker immuniteten. Føler du deg stresset, ro deg ned med slik kopp chai:

Kok ett glass vann med 1 ts knust ingefær. Sil av og ha i 1 ss sitron juice.