Sjømat

Indisk sjømat

May 12, 2022

Indisk sjømat

I anledning sjømatens dag 11. juni, tenkte jeg å få litt perspektiv på indisk sjømat og fiskeproduksjon i India.

Reker og fisk er populære innslag på norske bord. Om sommeren er det enkelt med rekesmørbrød eller sommerfest med reker, loff og sitron. Det gjelder dessverre ikke i indisk sammenheng, maten er særdeles viktig i indiske lag. Med tiden blir det bare verre og verre, vil jeg si. Det lages mat i bøtter og spann og 52 retter eller flere er normalt i bryllup, store fester etc. Dog er sjømat raskere å forberede enn mange avanserte indiske kjøttretter, som en lettvint løsning brukes gjerne samme type saus til forskjellige ingredienser. Spesielt i sør-India er det mange smakfulle fisk- og skalldyr retter.

India har 7517 km marin kystlinje og fiskeindustrien er tidoblet siden frigjøringen i 1947. I en 20-års periode fra 1990 doblet fiske produksjonen, og India er en stor leverandør av fisk i verden. Gigantiske tiger reker og hvit reke er en av spesialitetene. Til tross for dette har India ikke så stor intern distribusjon forårsaket av dårlig infrastruktur, mangel på kjølelager og fraværende detaljhandel flere steder. Selv med stor eksport har en indisk fisker i gjennomsnitt kun 2 tonn, mot 172 tonn i gjennomsnitt pr fisker i Norge og 6 tonn per fisker i Kina. Det er muligens årsaken til en stor økning i eksport inntekter av fisk fra Norge til India (kilde)

Når jeg finner disse tallene på Google, er det litt rart at det finnes så lite utvalg i indisk sjømat på indiske restauranter i Norge. Det burde være utallige muligheter til å lage deilig sjømat med indisk smak.

Her er noen forslag:

Blåskjellsuppe

IMG_5858

Fusion fiskesuppe

IMG_4804

Masala Scampi

IMG_4891

Korma scampi

IMG_6445

Laks med mango og lime

IMG_2597

Sør-indisk scampi

IMG_4332